Information om operation af mandlerne

- Operation af mandlerne er et hurtigt indgreb, som udføres i narkose. Operationen kan udføres på to måder: Enten fjerner man hele mandlen - det er det mest almindelige, når operationen skyldes gentagne infektioner i svælget - eller også fjernes kun de dele af mandlen, der stikker ud og blokerer for vejrtrækningen.
Hvilken operationsmetode, der er den bedste for dig, beslutter den øre-nære-hals-læge (otorhinolaryngolog), som skal operere dig. Beslutningen afhænger af, hvilke problemer du har på grund af dine mandler.
Målet med denne information er, at den, som bliver opereret, skal have det bedst muligt efter operationen og skal kunne begynde at spise normalt og vende hurtigst muligt tilbage til sine normale aktiviteter. Du kan læse mere under menupunkterne ovenfor. 

Ofte stillede spørgsmål nærmeste familie

Mandlerne er en del af kroppens immunsystem. De sidder på begge sider af halsen og består af lymfevæv. Der er ikke noget, som tyder på, at operation af mandlerne påvirker risikoen for senere at få infektioner længere ned i luftvejene.

Operation af mandlerne er et hurtigt indgreb, som udføres i narkose. Ved operationen fjerner man mandlerne gennem munden. Operationen kan udføres på to måder: Enten fjerner man hele mandlen - det er det mest almindelige, når operationen skyldes gentagne infektioner i svælget - ellerogså fjernes kun de dele af mandlen, der stikker ud og blokerer for vejrtrækningen. Hvilken operationsmetode, der er den bedste for dig, beslutter den øre-nære-hals-læge (otorhinolaryngolog), som skal operere dig. Beslutningen afhænger af, hvilke problemer du har på grund af dine mandler. Det bløder normalt kun lidt, men enhver blødning bliver omhyggeligt stoppet under operationen.

Hvis du ikke allerede har fået en dato for operation, da du fik denne information, modtager du en indkaldelse med posten, i e-boks, over telefonen eller via e-mail.

I dagene op til din operation bør du ikke tage smertestillende eller temperaturnedsættende medicin, som indeholder acetylsalicylsyre (f.eks. Aspirin, Magnyl, Treo) eller Ibuprofen (eksempelvis Ipren). Disse former for medicin kan øge risikoen for, at der opstår blødning under operationen. Spørg din læge, hvis du er i tvivl om noget i forbindelse med den medicin, du får. Hvis du er nødt til at tage noget smertestillende, så tag paracetamol i stedet for (f.eks. Pinex, Pamol, Panodil) i denne periode.

Du må spise indtil 6 timer før operationen. Derefter må du drikke klare væsker indtil 2 timer før operationen, og de sidste 2 timer inden operationen må du hverken spise eller drikke. Klare væsker er vand, saftevand, te, kaffe og frugtjuice uden frugtkød. Væsken må ikke indeholde fedt, og hverken almindelig mælk eller pulvermælk er tilladt. Du må heller ikke tygge tyggegummi eller indtage nogen form for tobak de sidste to timer før narkosen.

Tag et brusebad og vask dit hår aftenen før operationen eller om morgenen den dag, du skal opereres. Undgå at bruge make-up, parfume eller neglelak den dag, du skal opereres. På operationsdagen skal du tage alle smykker af og fjerne alle fremmedlegemer fra din krop, f.eks. piercinger, øreringe, ringe, armbånd, halskæder og armbåndsure og også alle fremmedlegemer, du måtte have i munden, f.eks. aftagelige bøjler, piercinger og ringe. Alle fremmedlegemer, der befinder sig på/i eller er stukket gennem kroppen, kan indeholde bakterier, der kan give store problemer i forbindelse med din operation. Det er der ingen grund til at risikere! (Alt sundhedspersonale tager også deres smykker, ure, etc., af før enhver operation).

Hvis du bliver syg, f.eks. får ondt i halsen eller bliver forkølet, så ring venligst på det nummer, der står på indkaldelsen med operationsdatoen. Det er muligt, din operation så skal udsættes

• Enhver operation og enhver narkose er forbundet med risiko, men risikoen er lille, og der bliver gjort alt, hvad der er muligt for at sikre, at din operation er så sikker som muligt.

• Desværre oplever enkelte patienter blødning efter at have fået fjernet mandlerne. Den form for blødning holder typisk op af sig selv. Nogle gange er patienten nødt til at vende tilbage til operationsstuen, så blødningen kan blive stoppet under narkose.

• Der bør ikke forekomme blødning i svælget, når du først er kommet hjem efter operationen. Hvis du bemærker nogen form for blødning, skal du straks kontakte lægen. Hvis det bløder meget ringes 112.

• Der er sår, der hvor mandlerne var tidligere. På sårene opstår der nogle grå-hvide lag. Det er et tegn på, at slimhinden heler, og det svarer til den sårskorpe, der dannes, når man får et sår på huden. Disse lag lugter nogle gange dårligt og kan give dårlig ånde. Lagene begynder at forsvinde efter ca. 7-10 dage. Der er risiko for blødning, indtil sårene er helet fuldstændigt, og det kan tage op til tre uger.

• Du vil muligvis have lidt feber den første dag efter operationen, og det er helt normalt. Hvis du er påvirket af feberen, så kontakt din egen læge eller det sted operationen blev foretaget.

• Hvis din smertestillende medicin ikke virker godt nok, og du derfor har svært ved at indtage nok væske, bør du kontakte din egen læge eller det sted operationen blev foretaget.

Hvad sker der bagefter?

Hvad skal jeg forvente efter operationen?

Man har ondt i halsen efter operationen, og derfor er det vigtigt at tage den smertestillende medicin, som man får ordineret, på de angivne tidspunkter. Smerterne tiltager ofte 4-7 dage efter operationen, hvorefter de fortager sig. Der er normalt færre smerter, hvis det kun er en del af mandlerne, der er blevet fjernet.
Det gør ofte mere ondt om morgenen, blandt andet fordi det er lang tid siden, du sidst tog noget smertestillende. Om natten kan det lindre at sove med hovedet lidt højere end normalt. Det reducerer hævelsen af slimhinden i det område, hvor du er blevet opereret og kan derfor hjælpe med til at begrænse smerterne.
Tungen kan føles underlig de første par dage efter operationen. Det skyldes, at den bliver holdt nede med et særligt instrument under operationen (for at skabe adgang til mandlerne). Du han mindske ubehaget ved at bevæge tungen, og derfor er det også godt at drikke og spise noget. Du kan også få ondt i ørene uden at have infektion i ørene. Smerter i ørene lindres også af den smertestillende medicin, du tager for svælget, og nogle gange kan tyggegummi også hjælpe med til at lindre smerterne. 

Smertebehandling -  Efter operationen er det meget vigtigt at tage smertestillende medicin. Den skal tages regelmæssigt for at få den bedst mulige virkning. Planlæg dine måltider, så du spiser ca. 30-60 minutter efter, du har taget din smertestillende medicin, fordi på det tidspunkt virker medicinen bedst. Tag paracetamol som grundlæggende smertelindring (f.eks. Pinex, Pamol, Panodil) og supplér med yderligere smertestillende medicin ordineret af din læge. Sørg for at planlægge forløbet bedst muligt ved at købe smertestillende medicin i forvejen, så du er klar, når du kommer hjem efter operationen. Du kan købe paracetamol uden recept på apoteket og i mange andre forretninger.

Kvalme og opkastning -  Kvalme og opkastning er normalt, især den første aften efter operationen. Der er muligvis gammelt blod i opkastet (det er mørkt), fordi der ofte løber blod ned i mavesækken under operationen. Kvalme og opkastning er normalt ovre dagen efter operationen.

Mad og drikke -  Det er vigtigt, at du begynder at spise og drikke normalt. Hvis du er tør i halsen, gør det mere ondt end ellers. Drik masser af væske (helst ikke for varme drikke), undgå syrlig juice, der typisk vil svie. Tyggegummi stimulerer produktionen af spyt, lindrer smerterne, og kan hjælpedig, så du føler dig mere rask. Du kan allerede begynde at indtage væske og blød mad på operationsdagen, men mad, der kan ridse svælget (f.eks. ristet brød og hårde æbler), er det en god idé at undgå de første par dage. Undgå alkohol og kraftigt krydret mad

Opfølgning -  De fleste hospitaler har ikke et fast program for opfølgende besøg efter operationen. Se venligst fanebladet ”Vigtigt” , hvis der opstår komplikationer. Alle mandeloperationer i Danmark (RegionMidt) registreres i en database (Tonsil Databasen). Læs mere om dette under fanebladet ”Mere information”. Tonsil Databasen hjælper os til at forbedre behandlingen.
Du vil få to spørgeskemaer tilsendt, det første efter 30 dage og det andet efter 6 måneder. Det spørgeskema, som du modtager 30 dage efter operationen, giver os mulighed for at forstå, hvilke komplikationer, du har oplevet efter operationen. Det andet spørgeskema, som du modtager 6 måneder efter operationen, indeholder nogle spørgsmål om ubehag efter operationen af dine mandler, for det er vi også interesserede i at vide mere om. 
Det er meget vigtigt, at vi modtager dine svar, selv hvis du ikke har oplevet nogen form for ubehag. Det er vigtigt, at du besvarer begge spørgeskemaer!

Hvor lang tid går der, inden du kan begynde i skole/på arbejde igen? -  Når begge mandler er blevet fjernet, er der normalt brug for 10-14 dages fravær fra arbejde eller skole.
Det er en god idé at tage den med ro de første par dage. Der er intet i vejen for, at du kan være oppe og udenfor, hvis du føler dig rask nok til det. Men undgå at mødes med mange mennesker den første uges tid, så du ikke udsætter dig for infektioner. I de 10-14 dage, det tager for svælget at heles, skal du afholde dig fra hård træning, undgå styrketræning og svømning i svømmebad.

© Copyright 2017  - All Rights Reserved